Тихомир Пауновић

Pojavio se 1965. godine na audiciji Radio Beograda. Odmah je zapazeno da se radi o izuzetnom muzickom talentu, izvodjacu na starom narodnom instrumentu fruli.

To su potvrdili i prvi njegovi snimci sa melodijama nardodnih igara iz Istocne Srbije odakle je i rodom. (1932. god)

Frula je do 30-tih godina XII veka uglavnom sluzila za razbijanjedosade pastirima i kiridzijama, ili sviranju na seoskim saborima. Od pojave izvrsnog majstora Save Jeremica frula je zainteresovala mnoge mlade ljude narocito u drugoj polovini proslog veka, pa i Tihomira Paunovica, koji je uspeo da savlada sve tehnicke tajne ovog instrumenta i da se vine do najviseg izvodjackog duha. No, kod Tihomira nije u pitanju samo izvanredna tehnika vec i veoma izrazajna muzikalnost tako da je on sa zapazenim uspehom izvodio i melodije iz krajeva van Srbije. Usao je potpuno u sve stilske tajne srpskih kola, tako da smo mu sa poverenjem poveravali snimanja i ovih igara i sa velikim narodnim orkestrom ("Moravac").

Kao predstavnik Radio Beograda sudelovao je na festivalima i u inostranstvu. (Austrija).

Djordje Karaklajic


Frula Tihomira Paunovića bi u nekim drugim rukama verovatno bila samo obično parče šupljeg drveta. "Folklorna igra" koju izvodi ovaj majstor na fruli dočarava našu istočnu Srbiju u neko davno vreme bolje od bilo koje monografije ili arhive. Mitski obredi, igra i virtuoznost govore da je ovde od davnina bilo civilizacije i kulture iako smo se mi trudili da sve to zakopamo i kao pravi novopečeni pomodari zagadimo nekim jeftinim kičerajem.

Aleksandar Kulić

Нема коментара: